Dags att åka hem.

Idag är den dagen jag skall åka hem till Sverige. Frank körde mig till flygplatsen för han och Sara skulle vara kvar några dagar till. Jag tackade för att han körde mig till flygplatsen och för alla trevliga upplevelser jag har upplevt. Jag sa adjö gick och ställde mig i kön till inchekningen.


Begravningen

Idag hände en mycket tråkig sak. Saras pappa Ta dog i en plötslig stroke. Det har varit några munkar hemma hos Ta och sprutat in något medel i Ta för att han inte skall ruttna.  Alla som bor i samma by som den döde är skyldig att betala 30 Bath (ca 6 kr.) till den dödes dödsbo, men nära anhöriga skänker betydligt mer. Under de första två dagarna har man fest, från morgon till kväll. På den tredje dagen transprteras den döde till templet i byn för att brännas. Alla som dör bränner man. Men det är inte en tråkig tillställning inom buddhismen.

Det är dyrt att dö i Thailand. En begravningsfest kostar mellan 50 000 och 100 000 Bath (10 000 till 20 000 kr.) Det är mycket pengar med tanke på att man inte har så mycket pengar. Hur kan då byborna finansiera begravningarna. Jo alla har livförsäkring, att dö utan att kunna ordna en riktig begravning vore en skam för de efterlevande.

Buddhadagen

Idag var det den största buddhistiska högtiden och som alla buddhister firar. Den firas iWesak. Wesak firar man den första fullmånedagen i april/maj. Detta är Buddhas födelsedag och är därför den största festlighet i Buddhismen. Så jag, Sara och Frank satt på en fin resurang och käkade och hade det trevligt.








Dopet

Mina kompisar Sara och Frank åkte inte bara till Thailand för att gifta sig utan för också vara med på Saras systers nyfödde sons dop som skulle vara idag. Saras syster heter Guava och fick en son för två veckor sedan. Jag, Frank, Sara, Saras pappa Ta och Gauva och Gauvas man Pu var bjudna.

Inom buddhismen har man egentligen inget dop men man tar med sig sitt nyfödda barn till ett kloster för att få dem välsignade. Då brukar munkarna även stänka lite vattem på barnets huvud.

Sara och Frank bjöd sedan på väldigt god mat. Det var buffe och mycket att välja på så jag blev allt mätt. Jag tyckte framförallt om en maträtt som de kallar Pad thai. Det består av nudlar, tofu, ägg, grönsaker och andra godsaker som serverades tillsammans med hackade jordnötter. Jag smakade även på något som de kallade Fried rice och som man kan säga är deras motsvarighet till pytt i panna. 

 

RSS 2.0